Favourite Blogger

Kene tunggu sempurna baru bleh tegur ke??

Assalamualaikum.....
Salam to all bloggers !! Have a Nice Days... (。◕‿◕。)

Rajin plak aku nak update blog arini...hehe..mood tengah ada kan..rajin lah...lg pn bosan lah xbwt pape...sungguh!! memang aku tengah BOSAN tahap gaban dah ni....

ok!! Penah x tak kite terima teguran dari sesape..ermm..maksudnye di sini orang yg tegur kita ke arah kebaikan..

contoh nye gini lah :

" Minah,,ko pakai la tudung..kn wajib tu.. "

Hmmm...kalau la kita susah sangat nak dengar nasihat org..plus kita rasa pelik pulak dekat org yang tegur kita tu..siap perli lagi..

" Alah..macam la kau tu baek sangat!! "

cheh!! Ade ke patut kita kene tunggu sampai sumer orang berubah 100% jadi baik & sempurna then baru layak untuk saling tegur menegur antara satu sama lain...Ade ke itu syarat tuk kita jadi LAYAK tuk tegur & nasihat org supaya tak dipandang 'bajet bagus'??

"Sesungguhnya apabila aku menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu, bukan juga yang paling soleh atau solehah dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah, maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan." -Hassan Al Basri- 

Penah jgak kadang timbul rase :
-->> xnak la aku,,nanti kang kene marah plk...
-->> biarlah dia..nanti dia sedar jgk...
-->> buat ape nak tegur dia,,kite pun bkn nye bagus sgt!!

Hmm..penah sekali tu....salah sorg kawan aku menegur kawan baik kami...tau dia jawab ape..

" korg sibuk kenapa?? klu aku buat pun aku yang tanggung dosa..aku x susahkan korang pn...kubur masing-masing..buat ape nak jg tepi kaen org..diri sendiri pun tunggang-langgang...ade hati nak tegur org.."

Ish!! Astaghfirullahalazim..relax la..org tegur sbb nak korang bahgia dunia akhirat...memang la kubur asing-asing..tp yang menguruskan jenazah korang tu..sape?!! xkan diri sendiri kot...kan3...betul x??

hmmm...satu benda yg perlu kita tau..everyone is not perfect to be a perfect..Hanya ALLAH yang sempurna segala-galanya...We keep doing mistakes even seribu kali kita di tegur..sbb kita bukan nabi..hanya manusai biasa..ada cacat celanya...Cuba tanya diri kita sendiri?? Apa action kita bila di ajak melakukan kebaikan? Apa tindakan kita bila di ajak pergi ceramah agama or sebagainya..

" come on la wei..nak cermah g masjid la.. "

Actually..kita manusia ni kadang-kadang lupa tentang hakikat kehidupan...semuanya di atur oleh Allah s.w.t..tanpa kita sedari kita sendiri menjadi manusia yang bodoh sombong...


P/s : Dalam memberi peringatan, bersedialah untuk menerima kekecewaan, kuatlah menghadapi penolakan dan tentangan. Itu perkara biasa. Tidak semua mudah menerima keindahan kebenaran dan mudah juga mengamalkan dosa yang menjadi kebiasaan. Well, just keep praying for them, agar Allah memberikan mereka hidayah untuk menerima nasihat. InsyaAllah.  #Peringatan buat diri sendiri terutamanya. (。◕‿◕。)

" Yang baik itu datang dari ALLAH..yang buruk itu 
datang dari diri saya sendiri.... "

Wallahua'lam.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..Usiaku..

Daisypath Anniversary tickers