Favourite Blogger

Rezeki Itu Milik Allah - Part 1

Recall back all memories masa kecik-kecik dulu...when i was 6 years old...sekolah pulak kat Tadika Islam...chewaah! konon-konon nya mahu menjadi seorang ustazah....aiceh! niat yang sangat-sangat mulia kan time tuh...memang tahap tak boleh nak hengat...masuk darjah 1..tak banyak benda yang aku ingat time nih...but one thing that i never forget until now...Ehsan..ya tu nama dia...always fight with me...bukan gaduh-gaduh tarik rambut ok! gaduh kami gaduh yang sihat..hehe..trying to compete each other...i used to be a heroin in that class...trying to be the best one among those guys...Ehsan, Paan, Naim & Sharizul...haha...i always want to be a number one...tapi tu lah dah kata rezeki tu milik Allah....memang time tuh memasing bila nak pekse je bertungkus lumus study siang malam..aku huh! memang tak lah...cukup study dalam kelas...malam after isyak confirm nak tido...nak dijadikan cerita...time aku kecik-kecik dulu memang susah nak dapat tengok tv..kerana jadual aku adik beradik telah di monopoli oleh Mr.Ayah...hehehe..segala-galanya telah dicontrol oleh dia...nak-nak time cuti sekolah...huh! sangat-sangat2 lah terseksa...memang tak boleh terima...rutin harian jam 9 pagi dah kene ngadap buku...dimana time tu budak yang sebaya aku tengah seronok layan citer kartun sailormoon, dragon ball...wahahaha...jangan tanya aku lah citer pasal apa sebab aku memang tak merasa nak tengok pun...tapi kalau Mr. Ayah keje hari Sabtu hehehe..horaayyy! sebab boleh curik-curik tengok tv...kehkehkeh....nakal juga aku waktu tu...tapi nakal-nakal pun result gempak jugak...(ooops!! agak riak di situ..)...

ok! back to the story...aku dengan bebudak lelaki ni memang selalu bersaing..semua nak pekse nombor satu aje...padahal budak zaman tu...agak bangga bila dapat nombor satu...gred exam la yang paling penting...nombor brapa dapat tu tak penting pun..hmmm..dah name pun budak-budak kan....mase tu minda tak terbuka luas lagi...tapi bila naek sekolah menengah semua berpecah...aku berangan nak masuk asrama..tapi Mr.Ayah & Mrs. Mak tak bagi...alasan dorang aku ni kecik lagi...ok! nonsense sebab mase tu aku dah 13 tahun ok...sesi pujuk memujuk last-last...ok...aku kalah dorang menang...cheh! duduk lah aku kat sekolah tuh...tapi memasang azam walau macam mana pun...i'm trying to move out from that school..aku pun tak tau kenapa...zaman ni lah orang kata memang macam-macam yang kita lalui...tak boleh belah bila masa ni aku terjebak dengan "cinta monyet"....haha...kelakar kan guys sebab ape tau...bila ingat balik zaman tu...amboih! kecik-kecik dah gatai...haihihihi...tapi aku tak de lah sampai dating ke ape...suka tapi malu-malu..wahaahaha...hmmm...time ni lah sibuk nak admire kat orang tu orang nih...but one thing time tuh..memang aku selalu duk usha someone....but he never cares about me...giler belagak sombong! budget macam die hensem sangat...dari situ lah semata-mata nak rapat dengan dia...i always get through dengan member-member dia....hmm..time aku form 1...rajin jugak la menolong cikgu jaga koperasi sekolah siap pengang jawatan pengawas...so time jaga koperasi tu lah aku bleh usha-usha dia...wahaha..malunya sebab die buat bodooo je...argh! kau ingat kau hensem sangat ke......cheh! 

ok! stop cite pasal mamat sombong yang berlagak nih sebab ...............(akan ade part 2...haha..wait for that..)

huh! nakal nya aku time nih....malas bawak buku so cari jalan macam mane nak ringan kan beban...hmm..duk pakat ramai-ramai tinggal buku dalam kelas....sebab dekat kelas aku tu ada almari...so duk pakat simpan buku dalam tu....tak macam budak zaman sekarang..kat kelas siap ade locker simpan buku lagi....memang cambest kan! tiba satu hari datang sekolah tengok-tengok buku tak ada..sah! cikgu curik...hmm,,,tunggu lah masa kene panggil...masa duk pikir...dah la pengawas tapi buat hal pulak,,duduk plak kelas first...adoii! lagi malu...Mr.Ayah pulak cikgu...cheh! mati ooo.....memang sah kene panggil..result exam kene tahan...tapi maintain still gempak jugaj result aku time tu tapi silapnya...pemalas betul nak bawak buku...memang kene panggil mak ayah datang sekolah...after that taubat tak nak buat dah....at last...aku berjaya move out from that school...naek form 4 aku masuk teknik...azam cite-cite nak jadik engineer....

But until now...engineer terpkasa di lupakan...sebab dah terang lagi bersuluh...memang tak kan jadi engineer...continue study course akaun..so,nak tak nak that will be my job one day....Alhamdulillah....setelah banyak dugaan, cabaran aku berada di tahap sekarang...hampir menamatkan study...already got 3 months more...pastu tu hooreyy! finish..mission accomplish....but ada lagi cita-cita nya...trying to take CTIM (Chartered Taxation)....insyaallah...Hendak seribu daya..Mahu seribu cara....

Tak kisah la susah macam mana sekali pun untuk kita mendapat kan sesuatu..Remember..
Allah is the best plannner...It's knows everything......

Trying to be the best one...and the rest...Doa & Tawakkal...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..Usiaku..

Daisypath Anniversary tickers