Favourite Blogger

RAMADHAN TERAKHIR

Assalamualaikum...
hmm..mood dah datang nak men'update...



So far, all readers yang muslim tu puasa tak?
Alhamdulillah...kita telah menempuh separauh fasa pertama bulan ramadhan,,
hmm..apa tuh? fasa pertama?
haaa..ni la...Ramadhan kan ada 3 fasa...
Fasa pertama , 10 hari yang pertama adalah rahmat Allah
Fasa kedua , 10 hari yang kedua adalah keampunan
then Fasa ketiga, 10 hari yang terakhir iaitu jaminan pelepasan dari api neraka..

tu lah..dah tau kan...alhamdulillah...
so, rebutlah peluang utk ketiga-tiga fasa ni..
bukan mudah...banyak halangan dari nafsu kita sendiri...
betoi x? contohnya time nak berbuka...pegi bazar ramadhan...
tengok banyak sangat makanan...ye lah...tengah lapar..
rasa macam nak beli semua kan...beli lah...
balik rumah..tengok! kan dah jadi pembaziran....
then lepas bukak puasa, udah terlampau kenyang sangat...
dah tak larat nak pegi terawikh...haha..betoi kn mcm tu?
penangan makan banyak sangat sampai tersandar atas kerusi...
nak pulak kalau bukak puasa kat surau/masjid...layan moreh...

Oleh itu...bersederhanalah dalam apa jua keadaan...
terutama dalam menyediakan juadah berbuka puasa...
bukan korang makan pun semua-semua tu kan...hahaha

Walau apa pun, jom lah kita tingkatkan amalan untuk bulan baik ni...
setahun sekali je pun!! Buatlah amal seolah-olah ini Ramadhan Terakhir buat kita..
Insyaa Allah...Segalanya DIA yang menilai...

Salam Seindah Ramadhan