Favourite Blogger

H A K I K A T







Hakikat!

Satu perkataan yang manusai sangat2 susah nak terima...
Susah utk kita nk didik hati kita untuk terima sesuatu hakikat kehidupan...

Betul tak apa yang aku cakap?

Orait...aku bagi contoh ye....

Tipu kalau ade manusia yang tak ada sifat jealous kn...
Ok...citer nye gini...

Si A berkawan baik dengan si B...
Bekerja di satu tempat...satu ofis...satu department...
Duduk pun sebilik....
Tanggungjawab dan tugas yang sama....
Cuma sorang berjawatan ketua dan sorang lagi assistant...
Bila time nak naik pangkat...masing-masing kene ada exam...
Si assistant markah lagi rendah dari si ketua....
Tapi keputusan naik pangkat berpihak kpd si assistant...
Sebab si assistant ni lagi menyerlah sikap nya....
Si ketua menyatakan tak puas hati....
Macam mana die boleh tak naik pangkat sedangkan markah die lagi bagus...
Pengalaman dia lagi banyak dari si assistant....
Dia lagi lama bekerja dari si assistant.....

Hurmmmmm...nampak tak kat situ si ketua tak boleh terima hakikat berkenaan rezeki masing2...
Sepatutnya kita berfikir secara positif...
Kenapa kita tak dapat...mungkin bukan rezeki kita...
Mungkin kita akan dapat yang terbaik dari itu....
Apa salahnya kita terima hakikat yang itu bukan rezeki kita....
Rezeki Allah itu luas....bukan hanya pada pangkat....
Sihat itu rezeki,,,sakit pun rezeki...

So, lepas ini apa pun yang berlaku ke atas diri kita...
Belajarlah untuk terima hakikat....
Belajar untuk berfikir secara positif....
Buang sifat negatif yang ada dalam diri....
Insya Allah,,,Hidup akan bahagia.....