Favourite Blogger

Learn From The Experience




Tahun ini berbeza sedikit...
Kenapa ye? hurmmmmm...mula berkerjaya sebagai seorang accounting officer...
tapi...tapi...tak sampai sebulan pun....
I make decision to QUIT!

Kerana..................................................................

Lepas grad je aku terus jadi job seeker...byk juga interview yang aku da pergi...semuanya senyap je...
tapi tak pe lah...maybe bukan rezeki aku....take it as an experience....one day ade yang bagi tau aku ade jawatan kosong kat sebuah mall...tak perlu la aku bagitau mall apa...biarlah ia menjadi satu RAHSIA....aku jenis yang suka bertanya waktu keje mcm mana...cuti senang tak...public holiday mcm mana...amik tak...die pun jawab waktu kerja 8 smpai 5...keje ari isnin sampai jumaat...aku pn on the spot la pegi amik borang....mentang-mentang la dekat dengan rumah kan....then isi borang hantar....esok nye die panggil datang untuk sesi interview...time tu cuti maulidurrasul...adik beradik semua balik and dorang plak dah planning nak pegi mandi kt Teluk Senangin....niat hati tak mau pegi interview tu, tapi bila dipikirkan balik...mana tau pegi-pegi nak rezeki aku dapat keje....mungkin die nak tengok kesungguhan kita sanggup datang atau tak...pegi jugak berkelah....tp sekejap je lah...pukul 1 gerak dari Teluk Senangin and smpai ngam2 setengah jam sebelum sesi interview.....nak dijadikan rezeki aku berjaya...Alhamdulillah...excited tak terkata.....

Seminggu start keje kat situ...tak de apa yang beza pun...environment seronok...masuk minggu kedua...baru nampak and dengar macam-macam cerita...tak mau story lebih2 nanti dikata memburukkan tempat tu pulak...cukup sekadar ingin berkongsi pengalaman....masuk minggu ketiga kat situ...aku mula rasa tak seronok....aku pantang bila orang perkecilkan kebolehan aku....aku sangat-sangat pantang...aku tak kisah kalau orang marah sebab buat silap at least lain kali tak buat silap dah...tapi bukan sekadar marah...disertakan dengan sindiran dan pandang rendah...sentiasa nak mencari silap aku....hari-hari ada aje yang tak kene...ade aje yang tak betul...aku mula rasa fed up...kalau nk tegur aku tak de masalah..tapi aku tak perlukan sindiran sepanjang masa.....tak ke kau rase kau telah mendera emosi pekerja kau.... 

aku mula terfikir nak quit je....dapat tau pulak time tu tempoh percubaan selama 3 bulan....kat situ dorang pakai sistem tau...so, nak sesuaikan diri dengan sistem memang amik masa....die boleh cakap aku slow tak paham-paham nk dibandingkan dengan dia yang dah berpuluh tahun kerja kat situ....hadap bende alah tu hari-hari...dah sah-sah la bnde tu ko dah hadam dalam kepala hotak kau.....die kata benda yang senang pun tak boleh....memang pantang aku lah bila dia cakap gitu.....kau kalau nak pekerja kau buat keje laju ko kasi la training pasal sistem tu untuk beberapa minggu...confirm jadi setaraf macam kau....silap-silap die lagi advance dari kau...sebab otak die lagi fresh dari kau...ooppps! ter'kata la plak...geram yang amat tau tak! 

Hanya mampu bersabar...tiap-tiap ari gitu lah ayat die....and sehinggalah 3 hari lepas aku buat keputusan nak hantar notis berhenti keje...on the way nak ke tempat keje, aku terlibat dengan kemalangan....mujur tak de apa-apa yang serius...Alhamdulillah...Allah masih lindungi aku dari sebarang kecederaan....aritu plak masuk keje half day.....setel kan hal tu tgk jam dah nak dekat pkul 12.30....kau rasa kau nak pergi keje tak...dah tentu la tak kan...sebab half day je pun....tapi die boleh sms dengan harapan aku datang ofis jugak.....dah la emosi terganggu mengenang kan kereta yg teruk dihentam.....aku tak tau lah die faham atau tak perasaan pekerja dia....

Lepas tu ade sorang lagi staff ni....giler action bukan main....dengan aku lah....dengan orang lain boleh aje die gurau-gurau senyum-senyum bagai....kalau aku tanya mintak tolong ajar....nak tak nak je die jawab....tapi kalau orang lain tanya....ya ampun siap tunjuk ajar one by one kot....so, apa silap aku dengan dia....apa yang die nak marah sangat dengan aku..sungguh aku tak paham! Mungkin die yang bermasalah kot tak boleh nak berkawan...sebab aku dengan orang lain memang tak ada masalah apa....kisah pulak aku kalau kau tak mahu kawan dengan aku....huh!

Giler sekejap citer pasal dorang ni kan!

Ok...apa yang aku lalui kat sini...semua tu aku cedok sebagai satu pengalaman...dan pengalaman ini aku bawak kemana saja aku pegi.....pengalaman ni jugak buat aku matang....matang untuk berfikir dan memilih.....kerja bukan sebab terdesak atau tertekan dengan suruhan orang....tapi buat sesuatu atas kerelaan hati sendiri....Inysaa Allah bila kita betulkan niat kita....Allah sentiasa lindungi kita....