Favourite Blogger

Siapa kita di pandangan ALLAH?



Alhamdulillah...pagi ini..telinga masih mampu mendengar azan Subuh...dah diberi kesihatan untuk meneruskan kehidupan...syukur masih diberi peluang untuk bernafas di muka bumi ALLAH ini....

Siap keluar beli breakfast, n then pukul 8 pagi dah tercongok depan tv semata-mata nak tengok ikon yang berjaya jadi usahawan muda...ntah kenapa...hati ini berminat sangat dengan dunia pernniagaan walaupun dulu masa study amik course accounting....mungkin faktor aku di kelilingi dengan orang yang berbisnes...dan berjaya dalam perniagaan...walaupun tak sehebat mana...tapi Alhamdulillah masih mampu menyara kelurga masing-masing demi kelansungan hidup.....aku...manusia biasa yang tak punya apa-apa kelebihan...masih dalam perancangan untuk berbisnes kembali...InsyaAllah..sedang merangka sesuatu...mencari kekuatan diri dan semangat juga ketabahan untuk menghadapi segala risiko.......hampir 90%......Tungguuuuuu......

Dapat jugak tengok dia berbicara secara live walaupun dalam tv......sapa tak kenal dengan SAFIEY ILIAS selama ni duk jd follower die duk sedut segala ilmu, nasihat juga tips-tips berguna dari dia....betul-betul buat aku rasa kagum yang amat....itu lah kuasa ALLAH kan....DIA bagi kat sesiapa aja yang dia nak bagi...tanpa memilih rupa, pangkat darjat, harta ataupun kelebihan.....berbeza dengan manusia.....terlalu bangga dengan kekayaan yang ada, terlalu sombong dengan harta yang dimiliki...tanpa dia sedari ALLAH lah yang bagi semua ni.....tu pun masih tak cukup.....

Selalu ikut perkembangan bisnes dia....selalu kutip ilmu bisnes dari dia....bila baca status dia tiap-tiap hari...rasa semangat tu datang berganda-ganda.....ALLAHUAKHBAR! tulus nya hati seseorang bila dapat hidayah dari ALLAH...tak pernah lokek untuk berkongsi apa jua ilmu.....memang kadang-kadang setiap tegurannya agak pedas, tapi membuat kita sedar apa yang kita lakukan selama ini.....

Dan, bila dengar dia berbicara...terpanggil untuk aku meluahkan sesuatu......

Dia berubah atas hidayah ALLAH....atas doa kedua ibubapanya dan jugak seluruh ahli keluarganya.....mendengar dia berbicara mengenai agama...Ya Allah luas jugak ilmu pengetahuan nya berbanding aku....walaupun suatu ketika dulu die pernah menjadi seorang yang jahil....kerdil nya rasa.....tak semestinya ALLAH memilih orang-orang yang beriman sahaja untuk mendapat apa yang dihajati.....kadang-kadang ALLAH kurniakan rezeki yang melimpah ruah kepadanya supaya dia sedar siapa diri dia atas muka bumi ini....supaya dia berfikir kenapa ALLAH masih bagi die rezeki sedangkan die jahil.....ALLAHUAKHBAR.....Allah Maha Besar......

Jadikan ia suatu pengajaran.....Hari Jumaat penghulu segala hari.....


**************************

Selama 27 tahun aku hidup menumpang di muka bumi ALLAH ini....satu-satunya manusia yang aku jumpa mengaku dirinya beriman....Astaghfirullah.....si Safiey Ilias ni yang dapat hidayah dari Allah ni pun tak ngaku diri dia beriman....mana-mana pak ustaz @ mak ustazah tak de plak mengaku diri nya beriman.....Berimankah kita? Allah yang akan menilainya.....bukan dengan berbangga mendabik dada mengaku beriman....sembahyang tak tinggal...

Masya Allah....

Tak sedarkah kita, dunia hanya pinjaman...segala apa yang kita ada hanya pinjaman semata-mata...dan jangan sampai pinjaman yang diberi ditarik balik.....dan pada masa itu baru nak menyesal...Sama-samalah kita hapuskan sikap riak dalam diri....hapuskan sikap suka membangga diri....biarpun kita tak se'jutawan' mana tapi orang masih hormat diri kita...orang tak hina kita...

" Biar orang buat kita, serahkan kepada ALLAH...biar ALLAH yang menilainya "

Apapun yang dikata, diherdik, dimaki....serah saja pada ALLAH....
DIA sentiasa bersama orang-orang yang bersabar.....

Beberapa tanda hati kita KOTOR :
  • Angkuh serta sombong dengan pandang hina terhadap orang lain.
  • Gembira melihat orang lain susah dan rendah darinya
  • Berlagak alim semata-mata untuk dipuji orang.
  • Menyampaikan ilmu dengan riak.
  • Suka menjatuhkan orang dan memijak orang dengan kuasa dan harta yang ada.
  • Selalu mengeluh serta tak redha dengan suratan takdir.
  • Membesar-besarkan hal yang remeh temeh.
  • Pendendam.
  • Pentingkan  diri dalam segala hal.
  • Tamak haloba serta bakhil dan sangat berkira dengan orang lain.

Akhir kalam, sama-sama kita buang sifat-sifat mazmumah dalam diri...dan sama-sama kita amik pengajaran dari kisah penghijrahan SAFIEY ILIAS ni....moga kita dapat inspirasi dan kekuatan untuk menghadapi cabaran, ujian dan dugaan dari ALLAH....Amin....

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..Usiaku..

Daisypath Anniversary tickers